Fernberg Road Residence

Our client for Fernberg Road residence approached us with a simple brief; a “black box” within the backyard, containing new kitchen and living areas. Working with an inner-suburban character residence on a corner block presented an opportunity to explore sympathetic contrast.

Beyond the initial contrast, more intimate inspections reveal a harmonious extension to the original residence.
Passive design principals have been used extensively throughout the solution. The living area makes full use of the Northern aspect through corner doors that expand onto the deep recesses of a North-eastern corner deck. This allows the building to remain open even during poor weather, with occupants free to engage with the street or retreat behind a sliding screen as desired.

Limited openings in the Western elevation frame the distant hills from a seated height. Combined with external awnings this positioning minimises Western sun in the living area. Landscaping in an arrival court and planter provide a cooling effect and protected, central focal point for both existing and new residences. Use of common materials and scale for the extension maintain alignment to the original residence, creating a sympathetic character and a comfortable modern residence ready for future adaptation into a generous family home.

Completed:
2010
Team members:
Brad Muller, Joel Rose

UA-140153129-1