UQ Patina at Alumni Court

Projects / Hospitality and Retail

Client: University of Queensland

The “Patina” restaurant is located within the Alumni Court, a cherished green space located within the heart of the campus adjacent the Great Court.  The restaurant provides both indoor and outdoor dining options, as well as the capacity to house functions and is equipped with meeting/conference facilities.  Structured around a central bar and kitchen, the restaurant, while accommodating around 100 diners is also set up to deliver catering services to the campus and wider community.

Positioned between the Goddard and Parnell buildings, the location has a strong connection to both the Great Court and the green space adjoining Mansfield Place.  Already occupying the site was the Radon laboratory building, a heritage listed sandstone structure of historical significance requiring a full Heritage Approval process.  Much care was taken through the design and construction, to ensure the new building respected the original context.  As such, the new building was positioned in a way to maintain the view corridors and the detailing facilitated the expressing of the existing sandstone structure.

Projects / Hospitality and Retail

2023 GREATER BRISBANE REGIONAL ARCHITECTURE AWARDS REGIONAL COMMENDATION COMMERCIAL CATEGORY

Courier Mail article about the opening

Locating a new facility within this context, suggested that any work would need to respond to the surrounds in a subdued manner. It would also need to utilise planning which addressed the existing building, the courtyard, the gardens, and the main access paths. Due to these considerations, the initial gesture was set up the restaurant to activate the courtyard while opening to the expanse of the existing gardens. Visually, the building was set up to draw from existing materials using copper cladding and bronze tones. These tones when viewed against the sandstone provided a contrast, while grounding the new building within the shadows of the adjoining garden. The position of the building and the creation of a glass box, within the landscape, was key to make the use of the favourable aspects. The glass when used in conjunction with the screening elements creates a semiprivate dining space which connects to the surrounding garden while maintaining visual and solar control.