The University of Queensland, Plant Industries Building

DM2 Architecture were engaged by the University of Queensland to refurbish the Plant Industries Building at the Gatton Campus, the necessity of the upgrade was to comply with current legislative requirements. This involved refurbishment of the Chemistry Teaching Lab, Blended Learning Hub and an external shaded area.

DM2 Architecture were engaged by the University of Queensland to refurbish the Plant Industries Building at the Gatton Campus, the necessity of the upgrade was to comply with current legislative requirements. This involved refurbishment of the Chemistry Teaching Lab, Blended Learning Hub and an external shaded area.

Project Information:

  • Area of refurbishment = Level 2 – 800m2, Level 1 – 320m2 + 200m2 External
  • Construction Cost including Level 1 Research Laboratories $5,000,000.00
  • Client University of Queensland – School of Agriculture and Food Science

The school of agriculture and food sciences required a new first year teaching laboratory and a flexible learning space to complement the 1st year Agricultural Science Laboratory.  This project involved combining two thirty-six seat laboratories, prep spaces and a number of offices into a series of large teaching facilities and support spaces.  Achieving the seat numbers would allow for greater efficiencies in course delivery and help the school to meet the growing science education demand at the Gatton Campus.  

Delivering a workable laboratory of this size within an existing building involved major structural modifications and infrastructure upgrades.  The extensive remodelling of the existing facility allowed for the creation of large open spaces which implemented the ideals of modern tertiary education.  Further to the redevelopment of the teaching spaces a number of access issues had to be resolved for the building.  As a result an existing stair was removed and a lift installed which stopped at each on the main and sub levels across the building.  Also an external corridor was created to link the two wings of the building and provide equitable access between the teaching facilities.   

Client
The University of Queensland
Project value:
$ 5.0 million
Completed:
2015