Seahaven Resort, Noosa

Located on Hastings St, Noosa Heads, Seahaven Resort consists of three accommodation buildings, containing 48 self-contained units, basement carpark, retail and restaurant along Hastings St. The buildings are sited along 120m of Noosa Main Beach frontage.

The separate buildings are visually connected with the use of vertical aluminium screening, which also serves to provide privacy between the breezeways and street below. The entry to the resort is identified with a red cedar and zinc clad awning and multi-coloured back lit glass lantern that enshrouds the lift shafts and provides a beacon to the streetscape. Within the units, the linear planning was a major consideration, making best use of the narrow unit designs. Careful selection of fixtures and fittings has created an air of luxury while ensuring robust and easily maintained finishes for the seaside complex.

The aluminium fold down screens to the balconies effectively extend the living space towards the beach by acting as a blinker and framing the water views. The fully rebuilt facility allows the buildings to blend seamlessly into the sand dune without imposing themselves on the beach beyond. The interiors have successfully overcome the limitations of the deep narrow plan and given light and space to the internals. The Hastings St frontage has reconnected and reinvigorated the western end of the street and helped to enliven the pedestrian journey.

Client
Unison Projects
Project value:
$14.0 million
Completed:
2013
Team members:
Jono Medhurst, Brad Muller, Matthew Moran, Joshua Graham, Christie Cowell
Awarded
2014 Sunshine Coast Regional Architecture Awards Commendation in Residential Architecture - Multiple Housing & Interior Architecture; Sunshine Coast Master Builders Award ‘Refurbishment/Renovations over 5 million’

“The rebirth of Seahaven is a strong statement for recycling, rather than rebuilding, in this dune front landscape of Noosa’s main beach.

The intelligent reconfiguring of the beachfront terraces has enhanced the engagement with the beach, in both directions, and promotes the Noosa vernacular.

The newly articulated balconies frame the views but improve privacy and protection to allow extended indulgence in this beachfront aspect. Light is drawn deeply within by translucence and reflectance of well-chosen finishes. Dual use planning and furnishing enlarge the compact space.”

Jury Citation, Sunshine Coast Regional Architecture Awards